Preoperatief trainen leidt tot sneller herstel

10-05-2014

Uiteraard ondersteund door een fysiotherapeut. Zo gaan ze fitter een operatie in en komen ze er beter uit. Ook voor andere leeftijdscategorien geldt dat het versterken van spieren vóórdat geopereerd wordt leidt tot sneller herstel! 

 

Conditie- en krachtverlies

In de praktijk blijkt dat iemand die weet dat hij geopereerd gaat worden de neiging heeft in de weken voor een operatie zo min mogelijk meer te doen. Dit leidt tot een extra verlies van conditie en kracht bovenop het al aanwezige verlies als gevolg van de beperkingen aan het gewricht / de aandoening waaraan geopereerd moet gaan worden.

 

Risico complicaties

Dit extra verlies van conditie en kracht veroorzaakt een grotere kans op complicaties tijdens de ziekenhuisopname en in de eerste periode erna. Complicaties geven naast een minder goed eindresultaat van de operatie ook een grotere kans op nieuwe blijvende beperkingen. Dit geldt met name voor de meer kwetsbare ouderen. 

 

Voordelen

Uit TNO-onderzoek blijkt dat door pré-operatief te trainen de ligduur in het ziekenhuis na afloop van de operatie kan worden verkort, waarmee een forse besparing op zorgkosten mogelijk is én de patient eerder in zijn eigen vertrouwde omgeving thuis kan zijn.