Vitaliteit is het toverwoord!

09-05-2014

'Het biologische proces van veroudering en die vitale levensinstelling zijn goeddeels onafhankelijk van elkaar, al hebben we de neiging ze in elkaar te frommelen.

 

Interventieprogramma's

De initiatieven om de gezondheid van ouderen te bevorderen laat echter nog te wensen over. Zo pleit Westendorp voor effectieve screenings- en interventieprogramma's voor hoge bloeddruk. 'Aan de risicofactor voor hartfunctioneren kan nog veel meer gewerkt worden. Momenteel blijft grofweg de helft van de gevallen van hoge bloeddruk onopgemerkt.'

 

Netwerken

Tot slot wordt er geadviseerd mensen meer voor te bereiden op een langdurige ouderdom. Hierbij is ook het onderzoeksfeit dat ouderen met een klein sociaal netwerk een hoger stefterisico hebben dan rokers, terwijl roken een grote risicofactor voor morbiditeit en mortaliteit is, van belang. Met andere woorden: bij een gezonde levensstijl hoort behalve niet roken ook investeren in familie, vrienden en sociale contacten, zodat je er op hoge leeftijd niet alleen voor staat. 'Dus geen ruzie maken', aldus Westendorp gekscherend.

Kortom, door preventief te werken aan de gezondheid en een vitale instelling leeft iedereen straks lang... en gelukkig.

 

Bron: FysioNieuws