Wat doet de fysiotherapeut

Het allereerste dat de fysiotherapeut doet, is zich een zo volledig mogelijk beeld vormen van uw klachten. We doen dat door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan stellen we samen met u een behandelplan op. Dit is maatwerk. We werken natuurlijk met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders dan andere, is elke klacht anders dan andere en reageert elk lichaam anders dan andere.

Het behandelplan voorziet in een aantal fysiotherapeutische sessies van (meestal) een half uur. Oefen- en bewegingstherapie zijn doorgaans belangrijke onderdelen van het behandelplan. Deze therapie is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te verbeteren en spierkracht te vergroten. Ook kan het van belang zijn om een betere houding aan te leren, het evenwichtsgevoel te verbeteren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te leren ontspannen.

Daarnaast doet u oefeningen thuis. Die horen ook bij de behandeling en worden toegespitst op uw situatie en mogelijkheden. Het gaat erom dat u zich ervan bewust wordt wat de beste manier van bewegen is en dat u (weer) vertrouwen krijgt in de bewegingsmogelijkheden van uw lichaam. In onze praktijk trainen we u juist op dat aspect.

Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage en fysiotechniek. U kunt daarover meer lezen op de pagina 'Behandelmethoden'.

Tenslotte geeft de fysiotherapeut preventief advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wél goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit doen we om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat. Het doel is dat u weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen.