Last van kniepijn?

Heb je kniepijn? Dan wil je hier natuurlijk niet mee blijven rondlopen. Klachten aan de knie hebben een grote invloed op de mobiliteit. De knieën worden bij bijna elke staande beweging gebruikt, dus pijnvrij bewegen wordt al snel een probleem.
Patiënt krijgt fysiotherapie behandeling voor kniepijn

Hoe ontstaat kniepijn?

Kniepijn kan verschillende oorzaken hebben en is vaak het gevolg van overbelasting, letsel, of een onderliggende aandoening. Enkele veelvoorkomende oorzaken van kniepijn zijn:

  • Overbelasting: Bij activiteiten zoals hardlopen, springen of langdurig staan, kan de knie teveel belasting te verduren krijgen. Dit kan leiden tot irritatie van het kraakbeen, pezen, en spieren rondom de knie.
  • Acute blessures: Een val, verdraaiing of plotselinge impact kan resulteren in knieblessures zoals een gescheurde meniscus, kniebanden, of een gebroken knieschijf.
  • Chronische aandoeningen: Artrose is een veelvoorkomende oorzaak van kniepijn bij oudere volwassenen. Ook ontstekingsaandoeningen zoals reuma kunnen leiden tot chronische kniepijn.
  • Slechte houding: Als je houding slecht is, kan er extra druk op de knieën komen. Bijvoorbeeld bij platvoeten of een verkeerde looptechniek.

Soorten kniepijn

Er zijn verschillende soorten klachten op en rondom de knie. Meest voorkomende soorten zijn:

  • Voorste kniepijn: Dit type pijn bevindt zich meestal rond de knieschijf en wordt vaak geassocieerd met patellofemoraal pijnsyndroom, ook wel ‘lopersknie’ genoemd.
  • Binnenste kniepijn: Pijn aan de binnenkant van de knie komt vaak door een meniscus- of kraakbeenletsel. Dit is vaak het geval bij sporten waarbij draaiende bewegingen worden gemaakt, zoals voetbal.
  • Achterste kniepijn: Pijn aan de achterkant van de knie kan te maken hebben met problemen in de knieholte, zoals een Bakerse cyste.
  • Zijwaartse kniepijn: Bij deze vorm van kniepijn is de buitenkant van de knie aangedaan. Dit komt vaak door een blessure aan de peesplaat aan de zijkant van je knie, ook wel iliotibiale band (ITB) problemen genoemd. Deze pijn komt veel voorkomt bij hardlopers en fietsers.

Hoe voorkom je kniepijn?

Kniepijn is niet altijd volledig te voorkomen, maar er zijn uiteraard verschillende maatregelen die je kunt nemen om het risico van kniepijn te verkleinen:

  • Versterk de spieren rondom de knie: Oefeningen voor de quadriceps, hamstrings, en bilspieren kunnen helpen de knieën te stabiliseren en de druk op de knieën te verminderen.
  • Draag de juiste schoenen: Schoenen met goede demping en ondersteuning kunnen helpen om de druk op de knieën te verlichten. Bij veel activiteiten is een juiste schoenkeuze van groot belang.
  • Let op je houding: Een verkeerde houding kan extra spanning op de knieën veroorzaken. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de lichaamshouding en looptechniek.
  • Stel realistische doelen: Bouw intensiteit en duur van fysieke activiteiten langzaam op. Overbelasting door te snel en te intensief sporten is een vaak gehoorde oorzaak van kniepijn.
  • Warming-up en cooling-down: Voor een training is een goede warming-up belangrijk om de doorbloeding te stimuleren en de spieren op te warmen. Een cooling-down helpt spierspanning af te bouwen.

Hoe wordt kniepijn behandeld?

Je kunt je geheel vrijblijvend aanmelden voor een intake bij Fysiotherapie Eemnes. Een gespecialiseerde fysiotherapeut voor kniepijn zal vervolgens jouw klachten onderzoeken. Belangrijk om te achterhalen is hoe de pijn is ontstaan en welke hinder jij precies ondervindt. Wanneer de klachten in kaart gebracht zijn, zal de fysiotherapeut samen met jou een behandelplan opstellen. Deze is op maat gemaakt en verschilt per patiënt. Een goede behandeling betekent niet alleen het effectief verhelpen van jouw klachten, maar ook het minimaliseren van de kans dat deze terugkomen. Of jouw klachten nu voort zijn gekomen uit een ongeluk, verkeerde beweging, slijtage, een blessure of een verkeerde houding: onze specialisten hebben altijd de ideale aanpak voor jou! Maak direct een afspraak of neem contact met ons op voor meer informatie.

Last van kniepijn? Ik help je graag om op een effectieve manier van deze pijn af te komen.

Maak vandaag nog een afspraak.

Wilt u eerst meer informatie, dan kunt u bellen naar
035 – 531 1028

Veelgestelde vragen

Moet ik een verwijzing hebben bij kniepijn?

Voor het maken van een afspraak fysiotherapie heb je geen verwijzing nodig. Je kunt rechtstreeks een afspraak maken met een fysiotherapeut. Hierdoor kan je bij ons al binnen 24 uur geholpen worden aan je klachten!

Welke soorten kniepijn behandelt een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut behandelt diverse knieklachten, waaronder verstuikingen, scheuren van de meniscus, gescheurde kruisbanden, patellofemoraal pijnsyndroom (runner's knee), iliotibiale bandsyndroom, jumpers knee, artritis, peesontstekingen, en revalidatie na een Totale Knie Prothese (TKP).

Hoe verloopt een fysiotherapiebehandeling voor kniepijn?

Een fysiotherapiebehandeling voor knieklachten begint meestal met een uitgebreide evaluatie van de knie, de bewegingsmogelijkheden, kracht en stabiliteit, evenals de medische geschiedenis van de patiënt. Vervolgens stelt de fysiotherapeut een behandelplan op dat kan bestaan uit oefentherapie, manuele therapie, mobilisatie van de kniegewrichten, spierversterkende oefeningen, balans- en stabiliteitstraining, en advies over activiteitenmodificatie. De behandeling wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast aan de voortgang van de patiënt.

Welke oefeningen kan ik thuis doen om kniepijn tegen te gaan.

Thuisoefeningen voor kniepijn kunnen variëren afhankelijk van de specifieke aandoening en de aanbevelingen van de fysiotherapeut. Enkele veelvoorkomende oefeningen zijn quadricepsversterkende oefeningen zoals rechte beenheffingen, hamstringversterkende oefeningen zoals hamstring curls, en balansoefeningen zoals staan op één been. Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig en met de juiste techniek uit te voeren voor een optimaal resultaat.

Hoelang duurt het herstel van kniepijn?

De duur van het herstel van pijn in de knie varieert afhankelijk van de aard en ernst van de blessure, de behandeling die wordt gevolgd, en de individuele factoren van de patiënt zoals leeftijd en algemene gezondheid. Over het algemeen kan herstel variëren van enkele weken tot maanden. Een fysiotherapeut kan een realistische prognose geven op basis van de specifieke situatie van de patiënt en de voortgang tijdens de behandeling.

Patiënt krijgt fysiotherapie behandeling voor kniepijn

Onze specialisaties

Enkelpijn

Klachten aan de enkel?

Heup/bil

Klachten aan de heup of bil?

Kniepijn

Pijn aan de knie?

Pols

Klachten aan de pols?

Schouder

Klachten aan de schouder?

Elleboog

Klachten aan de elleboog?

Wij zijn gefuseerd

Fysiotherapie Eemnes en Fysiotherapie Schotsman zijn gefuseerd! Wij zijn te vinden op de Raadhuislaan 49a in Eemnes.

Openingstijden

  • ma.08:00 - 20:00
  • di.08:00 - 20:00
  • wo.08:00 - 17:30
  • do.08:00 - 20:00
  • vr.08:00 - 17:30
  • za.gesloten
  • zo.gesloten