Logo van Fysiotherapie Eemnes

Klachten aan de Enkel

Verzwikkingen, een gebroken enkel, instabiele enkels of een overbelaste achillespees zijn bekende enkelklachten. Enkelklachten kunnen heel vervelend zijn en zorgen voor beperkingen.
Enkelklachten bij Fysiotherapie Eemnes

Diverse oorzaken voor het ontstaan van enkelklachten

Enkel klachten komen bij balsporten en hardlopen erg vaak voor. Enkelklachten kunnen heel vervelend zijn en zorgen voor beperkingen in het lopen, het vermijden van dagelijkse bezigheden en het niet kunnen sporten op het gewenste niveau. Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan van enkelklachten. Toch is de meest voorkomende oorzaak gerelateerd aan sport. Denk aan de enkel verzwikken bij het maken van een draai, een klap op de enkel krijgen of een verkeerde landing maken bij een sprong. Daarnaast kunnen ook verkeerd schoeisel, een verkeerde stand van de enkel, een instabiele enkel, een slechte houding, overbelasting en een verkeerd looppatroon oorzaken zijn voor het ontstaan van enkelklachten. Wij vinden het bij Fysiotherapie Eemnes belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen. De kans is namelijk groot dat de enkelklachten terug komen als de oorzaak niet zal worden aangepakt.

Waarom is fysiotherapie belangrijk bij enkelklachten?

Er gaan veel verschillende verhalen rond wat er nou precies gedaan moet worden bij enkelklachten: wel of niet toepassen van medical taping, wel of niet ijzen, wel of geen zooltjes, rust houden of juist absoluut niet. Wanneer je last hebt van enkelklachten gaan wij altijd eerst opzoek naar wat er aan de hand is en wat de oorzaak van de klachten is. Hierna zullen wij een specifiek en persoonlijk advies geven, zodat ook voor jou duidelijk is wat je precies wel en niet moet doen.

Het behandelproces bij enkelklachten

Je kunt je geheel vrijblijvend aanmelden voor een intake bij Fysiotherapie Eemnes. Een gespecialiseerde fysiotherapeut voor enkelklachten zal vervolgens jouw klachten onderzoeken. Belangrijk om te achterhalen is hoe de klachten zijn ontstaan en welke hinder jij precies ondervindt. Wanneer de klachten in kaart gebracht zijn, zal de fysiotherapeut samen met jou een behandelplan opstellen. Deze is op maat gemaakt en verschilt per patiënt. Een goede behandeling betekent niet alleen het effectief verhelpen van jouw klachten, maar ook het minimaliseren van de kans dat deze terugkomen. Of jouw klachten nu voort zijn gekomen uit een ongeluk, verkeerde beweging, slijtage, een blessure of een verkeerde houding: onze specialisten hebben altijd de ideale aanpak voor jou! Maak direct een afspraak of neem contact met ons op voor meer informatie.

Heb je enkelklachten? Ik help je graag om op een effectieve manier van deze klachten af te komen.

Maak vandaag nog een afspraak.

Wilt u eerst meer informatie, dan kunt u bellen naar
035 – 531 1028

Veelgestelde vragen

Wat zijn de oorzaken van enkelklachten?

Enkelklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder verstuikingen, overbelasting, fracturen, instabiliteit van het gewricht, spierzwakte of anatomische afwijkingen. Trauma, zoals een verzwikking, is een veelvoorkomende oorzaak, maar ook herhaalde stress op het enkelgewricht kan leiden tot klachten.

Welke soorten enkelklachten behandelt een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut behandelt een breed scala aan enkelklachten, waaronder verstuikingen, ligamentaire letsels, peesontstekingen, tendinitis, enkelinstabiliteit, artrose, fracturen en overbelastingsletsels zoals het 'shin splint' syndroom. Daarnaast behandelen fysiotherapeuten ook postoperatieve revalidatie na enkelchirurgie.

Hoe verloopt een fysiotherapiebehandeling voor enkelklachten?

Een fysiotherapiebehandeling voor enkelklachten begint meestal met een grondige evaluatie van de klachten, medische geschiedenis en fysieke conditie van de patiënt. Vervolgens stelt de fysiotherapeut een behandelplan op dat kan bestaan uit mobilisatie- en stabilisatieoefeningen, krachttraining, rekoefeningen, manuele therapie, evenwichts- en coördinatietraining en functionele training. De behandeling wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast aan de voortgang van de patiënt.

Welke oefeningen kan ik thuis doen voor enkelklachten?

Thuisoefeningen voor enkelklachten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke aandoening en de aanbevelingen van de fysiotherapeut. Enkele veelvoorkomende oefeningen zijn enkelcirkels, kuitversterkende oefeningen, balansoefeningen zoals staan op één been, en proprioceptieve oefeningen met een balance board of balanskussen. Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig en met de juiste techniek uit te voeren voor een optimaal resultaat.

Hoelang duurt het herstel van enkelklachten?

De duur van het herstel van enkelklachten kan sterk variëren afhankelijk van de ernst van de blessure, de individuele factoren van de patiënt en de effectiviteit van de behandeling. Over het algemeen kan herstel variëren van enkele weken tot maanden. Een fysiotherapeut kan een realistische prognose geven op basis van de specifieke situatie van de patiënt en de voortgang tijdens de behandeling.

Enkelklachten bij Fysiotherapie Eemnes

Onze specialisaties

Enkel

Klachten aan de enkel?

Heup/bil

Klachten aan de heup of bil?

Knie

Klachten aan de knie?

Pols

Klachten aan de pols?

Schouder

Klachten aan de schouder?

Elleboog

Klachten aan de elleboog?

Wij zijn gefuseerd

Fysiotherapie Eemnes en Fysiotherapie Schotsman zijn gefuseerd! Wij zijn te vinden op de Raadhuislaan 49a in Eemnes.

Openingstijden

  • ma.08:00 - 20:00
  • di.08:00 - 20:00
  • wo.08:00 - 17:30
  • do.08:00 - 20:00
  • vr.08:00 - 17:30
  • za.gesloten
  • zo.gesloten