Logo van Fysiotherapie Eemnes
Gevaren hoge bloeddruk

De gevaren van een te hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk is een aandoening waarbij de druk in de bloedvaten hoger is dan normaal. Het is een veelvoorkomend probleem en kan op lange termijn ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Hoge bloeddruk kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartaanval.

Hoe ontstaat een hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk ontstaat wanneer de bloedstroom in de bloedvaten wordt verhoogd. Deze verhoging van de bloedstroom wordt veroorzaakt door spasmen in de wanden van de bloedvaten, waardoor de bloedvaten vernauwen. Als reactie hierop verhoogt het hart de bloeddruk om ervoor te zorgen dat het bloed nog steeds goed door de bloedvaten stroomt. Op de lange termijn kan hoge bloeddruk leiden tot schade aan de bloedvaten, wat weer kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Heb jij last van klachten? Bij Fysiotherapie Eemnes hebben wij specialisten rondlopen die jou kunnen helpen!

Nadelen van een hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder:

 1. Hartfalen: Hoge bloeddruk kan leiden tot schade aan de bloedvaten, wat kan leiden tot hartfalen. Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet meer voldoende bloed kan pompen. Als gevolg hiervan zal het lichaam niet meer voldoende zuurstof en andere voedingsstoffen krijgen. Hartfalen kan ernstige symptomen veroorzaken, zoals kortademigheid, pijn op de borst en vermoeidheid.
 2. Beroerte of hersenbloeding: Hoge bloeddruk verhoogt het risico op een beroerte. Een beroerte wordt veroorzaakt door een bloeding of een bloedstolsel in de hersenen. Een beroerte kan leiden tot verlies van gevoel en motorische functies.
 3. Nieraandoening: Hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat de bloedvaten in de nieren beschadigd raken. Als gevolg hiervan zal de nier niet meer voldoende bloed en stoffen uit het bloed kunnen filteren. Dit kan leiden tot nierfalen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
 4. Aneurysma: Hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat de wanden van de bloedvaten dunner worden, waardoor een aneurysma kan ontstaan. Een aneurysma is een zwakke plek in een bloedvat waardoor het bloed eruit kan lekken. Als dit gebeurt, kan dit leiden tot een ernstige bloeding.
 5. Oogziekte: Hoge bloeddruk kan leiden tot schade aan de bloedvaten in het oog, waardoor er een verminderd zicht kan ontstaan. Dit kan leiden tot problemen met het lezen, kijken naar tv of autorijden.

Wat helpt nog meer om je bloeddruk te verlagen?

Het aanpassen van de levensstijl is vaak de eerste stap. Het verminderen van stress, gezond eten, regelmatig bewegen en stoppen met roken en overmatig alcoholgebruik kan helpen de bloeddruk te verlagen. Soms is het echter nodig om medicatie te nemen om de bloeddruk onder controle te houden.

Controleren

Het is belangrijk om regelmatig de bloeddruk te laten controleren, vooral als er sprake is van risicofactoren of als er al een hoge bloeddruk is vastgesteld. Door de bloeddruk onder controle te houden, kunnen de risico’s op gezondheidsproblemen in de toekomst worden verminderd. Fysiotherapie kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de algemene gezondheid. Als je last hebt van hoge bloeddruk, is het belangrijk om je arts te raadplegen om te bepalen of fysiotherapie een optie is.

LinkedIn
WhatsApp
5 tips voor de juiste zithouding bij thuiswerken
5 tips voor de juiste zithouding bij thuiswerken
Fysiotherapie
Fysiotherapie bij slijmbeursontsteking
Deadlift
Dit moet je weten over deadliften

Wij zijn gefuseerd

Fysiotherapie Eemnes en Fysiotherapie Schotsman zijn gefuseerd! Wij zijn te vinden op de Raadhuislaan 49a in Eemnes.

Openingstijden

 • ma.08:00 - 20:00
 • di.08:00 - 20:00
 • wo.08:00 - 17:30
 • do.08:00 - 20:00
 • vr.08:00 - 17:30
 • za.gesloten
 • zo.gesloten