Logo van Fysiotherapie Eemnes
Feiten en fabels over een juiste houding
Inhoudsopgave

Feiten en fabels over een juiste houding

We hebben allemaal gehoord dat een juiste houding de sleutel is tot een gezonde wervelkolom, maar wat zijn de feiten en wat is fictie? In deze blogpost zullen we de mythen en waarheden over een goede lichaamshouding onderzoeken. We zullen ook tips geven over hoe je je houding kunt verbeteren.

Veel mensen geloven dat rechtop zitten de sleutel is tot een goede houding, maar dit is eigenlijk een mythe

Jarenlang is mensen verteld dat rechtop zitten de sleutel is tot een goede houding. Hoewel het waar is dat een goede houding inhoudt dat je je wervelkolom in lijn houdt, is rechtop zitten niet de enige manier om dit te bereiken. In feite kan rechtop zitten schadelijk zijn voor je wervelkolom. Als je rechtop zit, zet je onnodig druk op je tussenwervelschijven en ligamenten, wat kan leiden tot pijn en stijfheid. Probeer in plaats van rechtop te zitten, achterover te leunen in je stoel of op je rug te liggen. Deze houdingen halen de druk van je wervelkolom en stellen je in staat een goede houding aan te houden zonder ongemak.

Het echte geheim van een goede houding is het handhaven van de natuurlijke kromming in je wervelkolom

Bij een goede houding wordt vaak gedacht aan rechtop staan met je schouders naar achteren en je kin omhoog. Het echte geheim van een goede houding is echter het handhaven van de natuurlijke kromming in je wervelkolom. Dit kun je bereiken door in stoelen te zitten die je rug en nek ondersteunen, en door activiteiten te vermijden die je ruggengraat belasten. Andere tips voor het handhaven van een goede houding zijn het beoefenen van mindfulness van je lichaam gedurende de dag en het regelmatig doen van rek- en strekoefeningen. Door deze eenvoudige tips te volgen kun je pijn en letsel helpen voorkomen en tegelijkertijd je algehele gezondheid verbeteren.

Als je staat, zorg er dan voor dat je gewicht gelijkmatig verdeeld is over beide voeten

Een goede houding is belangrijk voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Een slungelige houding belast je spieren en botten, en kan leiden tot rugpijn. Een slechte houding kan er ook voor zorgen dat je er minder zelfverzekerd uitziet en verlaagt je energieniveau. Als je staat, zorg er dan voor dat je gewicht gelijkmatig over beide voeten is verdeeld. Houd je schouders ontspannen en je kin omhoog. Als je langere tijd gaat staan, verplaats dan om de paar minuten je gewicht van de ene voet naar de andere. Door deze eenvoudige stappen te nemen kun je beter rechtop staan en je algehele gezondheid verbeteren.

Vermijd het kruisen van je benen als je zit, want dat kan je heupen en rug belasten

Als je met je benen gekruist zit, denk je misschien dat je er meer ontspannen en comfortabel uitziet. Maar deze houding kan je heupen en rug juist belasten. De reden hiervoor is dat het kruisen van je benen je bekken dwingt te draaien, wat kan trekken aan de spieren en banden rond je heupen. Bovendien kan zitten met gekruiste benen ertoe leiden dat de ene heup hoger staat dan de andere, wat een onnatuurlijke kromming van je ruggengraat veroorzaakt. Na verloop van tijd kan deze houding leiden tot meer pijn in de heupen en de onderrug. Om deze problemen te voorkomen kun je het beste met beide voeten stevig op de grond zitten. Deze houding ziet er misschien niet zo modieus uit, maar het zal helpen om je heupen en rug gezond te houden.

Heb jij last van klachten? Bij Fysiotherapie Eemnes hebben wij specialisten rondlopen die jou kunnen helpen!

Sta op en beweeg ongeveer elke 30 minuten om te voorkomen dat je spieren te stijf worden

Zelfs als je je niet bijzonder actief voelt, is het belangrijk om elke 30 minuten of zo op te staan en te bewegen. Als je te lang in dezelfde houding blijft zitten, zullen je spieren verstijven, waardoor het moeilijker wordt om te bewegen. Bovendien kan langdurig zitten leiden tot problemen met de bloedsomloop en rug- en nekpijn. Door een paar minuten rond te lopen of wat eenvoudige rekoefeningen te doen, kun je je lichaam gezond houden en je risico op deze problemen verkleinen. Zelfs als je de hele dag achter een bureau werkt, probeer dan elk half uur minstens een paar minuten op te staan en te bewegen. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

Oefen een goede houding door regelmatig oefeningen als yoga of Pilates te doen

Het beoefenen van een goede houding is belangrijk voor de algehele gezondheid en het welzijn. Een slechte houding kan leiden tot spierpijn, vermoeidheid en zelfs hoofdpijn. Gelukkig zijn er enkele oefeningen die kunnen helpen de houding te verbeteren. Yoga en Pilates zijn twee geweldige opties. Deze beide oefeningen helpen de spieren te versterken die de wervelkolom ondersteunen, wat kan helpen de uitlijning te verbeteren en pijn te verminderen. Bovendien kunnen zowel yoga als Pilates helpen om de flexibiliteit te vergroten, wat ook kan helpen om de houding te verbeteren. Dus als je je houding wilt verbeteren, voeg dan zeker yoga of Pilates toe aan je trainingsroutine.

De juiste feiten samengevat

Hoewel je waarschijnlijk geleerd is om rechtop te zitten met je schouders naar achteren om een goede houding te hebben, is dit eigenlijk een mythe. Het echte geheim van een goede houding is het handhaven van de natuurlijke kromming in je wervelkolom. Dit betekent dat als je staat, je gewicht gelijkmatig over beide voeten verdeeld moet zijn, en als je zit, moet je voorkomen dat je je benen kruist, want dat kan je heupen en rug belasten. Om te voorkomen dat je spieren te stijf worden, moet je ongeveer elke 30 minuten opstaan en bewegen. Je kunt ook een goede houding oefenen door regelmatig oefeningen te doen, zoals yoga of Pilates.

LinkedIn
WhatsApp
Goede zithouding
5 tips voor een goede zithouding bij thuiswerken
Fysiotherapie bij slijmbeursontsteking
Fysiotherapie bij slijmbeursontsteking
Deadlift
Dit moet je weten over deadliften

Wij zijn gefuseerd

Fysiotherapie Eemnes en Fysiotherapie Schotsman zijn gefuseerd! Wij zijn te vinden op de Raadhuislaan 49a in Eemnes.

Openingstijden

  • ma.08:00 - 20:00
  • di.08:00 - 20:00
  • wo.08:00 - 17:30
  • do.08:00 - 20:00
  • vr.08:00 - 17:30
  • za.gesloten
  • zo.gesloten