Logo van Fysiotherapie Eemnes
Squat

De 5 meest gemaakte fouten bij de squat oefening

Je hebt er waarschijnlijk al veel over gehoord, en misschien doe je deze oefening zelf al: de squat. Toch zijn er nog heel veel sporters in Nederland die de squat niet goed doen, waardoor ze pijnlijke blessures op kunnen lopen. Wij van Fysiotherapie Eemnes zetten ons iedere dag in om mensen te helpen met:

Waar helpt Fysiotherapie Eemnes je mee?

  • Revalidatie
  • Lichamelijke klachten
  • Topsportbegeleiding
  • En het algemeen fit blijven op iedere leeftijd
Via onze blogartikelen hopen wij jou duidelijk te maken dat goed sporten voor iedereen toegankelijk is. Wil jij graag professionele begeleiding krijgen van een gespecialiseerde fysio in de buurt van Eemnes, Laren en Blaricum? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Dan kijken we samen welke vorm van begeleiding jou het beste zal helpen. In dit artikel behandelen wij de 5 meest gemaakte fouten bij het doen van een squat. Herken jij je in één van deze punten, dan raden we je aan om begeleiding te nemen zodat je zo snel mogelijk de juiste vorm aanneemt.

1. Squatten met knieën naar voren

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: bij squats is een goede vorm essentieel. Zet je voeten op schouderbreedte, en buig je knieën richting 10 en 2 uur tijdens het zakken. Houd jij je knieën teveel naar voren gericht tijdens het naar beneden gaan? Dan zet je heel veel druk op je gewrichten en zak je vaak te ver door je rug om te compenseren voor een slechte houding. En juist dit zorgt vaak voor blessures. Weet je niet zeker of je vorm goed is? Probeer dan eens om naast een spiegel te squatten. Op die manier kan je jezelf zowel van de voorkant als de zijkant zien. Dan valt direct op of je bijvoorbeeld jouw knieën teveel naar voren houdt.

Heb jij last van klachten? Bij Fysiotherapie Eemnes hebben wij specialisten rondlopen die jou kunnen helpen!

2. De laatste squat oefening op wilskracht doen

Tijdens een trainingssessie is het belangrijk om 110% uit jezelf te halen en je grenzen te verleggen. Alleen op die manier kan je progressie zien. Bij veel oefeningen zoals armspieroefeningen betekent dit alle sets af te maken, al is het op wilskracht. Hierbij houd je je minder strak aan de vorm in ruil voor een laatste explosieve beweging om je oefeningen af te maken. Het is niet verstandig om dit met een squat te doen. Juist omdat een squat (met gewichten) een complexe oefening is die berust op de balans tussen meerdere aangespannen spieren, is vorm het allerbelangrijkste. Probeer je de laatste squat op ‘wilskracht’ te doen door bijvoorbeeld uit je rug te gaan tillen? Dan riskeer je om veel schade aan je rug te doen. Het is slimmer om de set niet af te maken en de volgende keer weer te proberen.

3. Een slechte warming-up

Het unieke aan de squat is dat je jouw gehele lichaam gebruikt om een gewicht in één rechte lijn omhoog te duwen. Je gebruikt letterlijk je hele lichaam ervoor. Het is dan ook niet gek dat mensen vele malen meer gewicht (kunnen) gebruiken tijdens het squatten dan bij andere oefeningen. Let echter wel op dat je een goede warming-up doet. Squat je met een gewicht dat je anderszins niet zou gebruiken, dan is corrigeren tijdens de oefening een stuk lastiger. Ben je niet goed opgewarmd dan kan dit tot nare gevolgen leiden.

4. Squatten begint in de heupen, niet de knieën

Als je naar iemand kijkt die een squat doet, dan vallen de gebogen knieën vaak als eerste op. Deze beweging begint echter niet in de knieën, maar in de heupen. Probeer dit te visualiseren en de heupspieren goed aan te spannen zodra je naar beneden gaat in de oefening.

5. Veel te snel squatten

Dit geldt voor bijna iedere oefening, maar dubbel voor de squat. Techniek en controle zijn altijd belangrijker dan snelheid en kracht. Zowel tijdens het zakken als tijdens het omhoog gaan is snelheid het laatste waar je aan moet denken. Zorg er daarom voor dat je rekening houdt met:

  • Je vorm tijdens het rechtop staan
  • Je vorm tijdens het zakken
  • Je vorm op het laagste punt
  • Je vorm wanneer je weer omhoog gaat
  • Je ademhaling
Zodra je deze 5 elementen onder de knie hebt kan je stabiel en explosief trainen, zonder dat je blessures op zult lopen. En juist dit leidt tot de beste resultaten. Bij compound oefeningen zoals de squat en deadlift is snelheid de minst belangrijke factor. Sterker nog, een langzame maar gecontroleerde beweging zorgt voor de beste groei in kracht en spieren!

Fysio fitness voor persoonlijke begeleiding?

Fysiotherapie Eemnes kan jou helpen met het correct uitvoeren van een deadlift om sterker te worden, betere sportprestaties te halen, of jouw lichaam te versterken en blessures te voorkomen. Dit doen wij met fysio fitness, waarbij je begeleiding krijgt van een gediplomeerde fysiotherapeut die jou helpt met een persoonlijk trainingsschema en aanwijzingen. Neem eens contact met ons op voor meer informatie, of boek direct een afspraak in via onze website.

LinkedIn
WhatsApp
5 tips voor de juiste zithouding bij thuiswerken
5 tips voor de juiste zithouding bij thuiswerken
Fysiotherapie
Fysiotherapie bij slijmbeursontsteking
Deadlift
Dit moet je weten over deadliften